Boktips!Tycker det är kul att vi börjat delge varandra boktips:-) och nu vill jag lova att tipsa om en riktig höjdarbok! Fick den på posten tidigare i veckan (kolla http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163328313) och den heter "Mat, träning och ångest". Jag har snart läst ut hela, otroligt bra! Det är nämligen berättelser ur verkliga livet av olika personer med olika typer av ät- och träningsstörningar (anorexi, bulimi, ortorexi, träningsanorexi, binge eating, sockerberoende, hetsätning, hälsofixering etc). 

Otroligt intressant tycker jag att läsa andras upplevelser, sjukdomsförlopp och se gemensamma faktorer och det ger en många tankar. Mer än halva boken är deras berättelser och sen kommer det kapitel jag är inne på nu: "Vill man bli frisk?" Där alla har delat med sig av sina tankar kring denna komplexa fråga. En ätstörning är ju många gånger så implementerad i ens vardag och person att det inte är så enkelt som många kanske tror (därmed sagt ingen ursäkt för att inte jobba för det friska såklart!).

Vill inte att den ska ta slut! Har börjat försöka att läsa en hel del, som ett mål för mig då jag länge haft svårt med koncentrationen. Ska fortsätta hålla uppe läsandet, men då är det viktigt att jag fastnar, att det är en bok som griper tag i mig. Shit vad det distraherar negativa tankar på ett bra sätt!

Äs knackade på dörren...

...och jag tog emot ett snabb-besök, förhoppningsvis inget mer. Dagen började jag med en feg frukost, vilket fick sina konsekvenser inom ca 2 timmar. Rastlöshet.. sug.. åhh tänk vad gott med en bulle nu! lite fika... kanske en havreboll också... mmm... "älskling jag åker och handlar!"

Snabbt, snabbt ut till bilen. En enda tanke fanns i huvudet: "Äta!" Rivstart. Snabbt fram till affären på orten. En påse bullar. Åhh vilken trög kund före mig. Hon fattar ju inte att hon ska använda chipet på kortet! Hjärtat bankar i mitt bröst. Vill bara sätta tänderna i en av bullarna. NU! Småspringa ut till bilen. Rivstart. Ut på stora landsvägen och iväg mot grannsamhället. Bullpåsen i knät samtidigt som jag kör iväg. Sliter ett hål i påsen och får upp en av bullarna. Första tuggan är himmelriket. Åhh.. mmm... Samtidigt en varningsklocka. Shit vill ju inte riskera att äta upp alla..! En bil bakom mig. Fan då kan jag ju inte slänga ut bullpåsen! In på en p-ficka. Ut igen när bilen passerat, vevar ner rutan och slänger ut påsen med bullarna utom den bulle jag påbörjat.

Äter upp bullen i ett nafs. Känner pulsen slå. Hinner knappt tugga. Kör fort, in till en av butikerna i grannsamhället. Kollar mig i backspegeln, torkar bort lite smulor runt munnen och på min sjal. In i affären. Stirrig, yr av hunger och sug. Tittar mig runt. Vad näst? kokosboll. Stor sådan. Gud va gott. Vill inte riskera fler bullar. Snabbt fram till kassan. betalar och springer ut till bilen. Sliter upp påsen och hugger halva i ett nafs. Gasar iväg ut från parkeringen och några kvarter till nästa affär. Då är redan kokosbollen ett minne blott.

Stannar och slänger igen dörren, torkar mig hastigt runt munnen. Halvvägs in i affären ser jag att "hon" sitter i kassan. Idag igen! Fan också. Vill inte visa mig här inne för henne idag igen. Tankarna rusar och jag vänder på klacken innan hon ser mig, ut till bilen. Vad göra? Hmm... Konditoriet! Åhh.. hoppas inte någon jag känner är där. Kör runt kvarteret till konditoriet. Scannar av parkeringen efter kända bilar och nummerplåtar. Verkar säkert.

Pulsen slår. Går in. Kö. Åhh, kan de inte snabba på!? vad ska jag ha? Vad ska jag ha? Jag plöjer över utbudet. En bulle att ta med tack! Och... öhh... en chokladboll! Fan, vill inte ha mer. "ja det är bra så!". betalar och går snabbt ut till bilen. Startar, börjar köra hemåt igen. River upp påsen och sväljer bullen och chokladbollen i tre tuggor. Slut! Fan också... faaaan också...! Vad var detta bra för? Vill ha mer, vill INTE ha mer. Åk hem.

Varningsklockornas ringande överröstar äntligen äs och jag sansar mig. Ok Jenny, det var inte hela världen. Bra 2 bullar och 2 tilltugg till det. Inte hela världen. försöker lugna mig själv. Tankarna och känslorna svajjar och maler. Måste gå vidare. Snart lunch. Hur ska DET gå?

___________________________________________
Ja, så kan det gå när man fuskar med matschemat! Jag är glad att jag lyckades begränsa intaget, men samtidigt... känner mig inte nöjd ännu. Suget river i magen. Vill bara fortsätta. Shit vad äs är stark ibland.

Ändrat läge

Så himla skönt. Var på terapin idag och nästan genast ville I prata om den låsning som uppstått oss emellan. Hon sa att hon gått för långt och reagerat felaktigt med att byta DBT mot traditionell ätstörningsbehandling. Så nu blir det äntligen mer fokus på känslor, känslohantering, att stå ut när det är svårt osv. Istället för matschema och vägningar. Och det är precis så jag kände, det bytte spår alltför fort och tog en vändning jag inte hade skrivit på kontrakt för. Så nu ska jag bygga på den verktygslåda jag så väl behöver under min kamp mot ätstörningen. Jag var inte tillräckligt förberedd och redo för allt som hon gick på med så nu tar vi oss an det från ett annat håll istället. Utan att släppa taget om ätstörningen såklart.

Idag har jag i övrigt haft en ok dag. Jobbat fram till tolv, sen hem, äta lunch, rasta av vovven och sen iväg på terapi. Upplever att sluddrandet lagt sig en del idag. Skönt, det var riktigt obehagligt. Nu är jag mest glad.. och peppad för terapin igen. Äntligen!

Sluddrar

Sedan helgen har jag haft svårt att prata och uttrycka mig. Jag försöker prata som vanligt men sluddrar på vartannat ord. Jag har gruppträffar på jobbet minst en gång i veckan. Det brukar aldrig vara nåt problem. Men shit, idag blev det rent jobbigt för mig. Märktes ingen reaktion på de som var där. Men minsta kommentar från någon, eller anmärkning på något jag sa, så hade jag brutit samman. Och när jag var på väg in i vår lägenhet fumlade jag med nycklarna. Jag tappar saker, samt balansen. Ringde till I i ren och skär oro. Hon kunde ju bara spekulera, kan bero på att jag grubblar extra mycket nu, det går så mycket energi till detta att kroppen inte orkar något annat. Följden blir att tal och rörelser hamnar efter. Jag vet inte, men det är väldigt obehagligt. Imorgon är det terapi. Usch..:(


Jag är så rädd

Allt bara brister, inget känns beständigt. Jag måste orka, får inte ge upp nu. Vad ont allt gör. Alla tankar om mig själv blandas med extremt dåligt samvete för min sambos skull. Vill gråta bara jag skriver om det. Älskar honom så, vill inte mista honom pga äs. Ge mig mitt liv tillbaka, snälla.

Varning för ångest och fula svärord

sitter efter mitt mellanmål och gråter/är förbannad. Vräker ur mig fula saker till mig själv, högt, sambon hör. Hatar mig själv och sambon säger att jag borde säga snälla, bra saker till mig själv istället. Men vet ni? Jag kan inte. Jag VÅGAR inte. Det vore den ultimata förlusten av kontroll. Att tycka om sig själv. *ryser* Blotta tanken gör mig illamående.

:( Fan vad allt är skit. Och jag hatar min terapeut mer än någon annan (utom mig själv förstås). Hon ska återigen tjata om att jag ska väga mig, när vi ses på tisdag, det har hon redan sagt. J-a kärring. Är så förbannad på henne så jag dööör!! Ska skita i att gå dit på tisdag. Ger mig ändå ingenting annat än smärta.

Hatet förtär mig.

...

"Om du varje dag bär en korg med grus till samma
ställe kommer du att bygga ett berg"     
Konfucius


Jag mår inte så bra just nu, men ska göra mitt yttersta för att agera tvärtemot min känsla. Det är i de svåra stunderna man sätts på prov.


Dåligt samvete

Ok, så här är det, jag hoppar över gruppterapin idag. As I write this infact. Och... jag har enormt dåligt samvete. Ringde och lämnade återbud, sa att jag var sjuk. Mot vem har jag dåligt samvete? Mot alla (terapeuten, deltagarna, min sambo) för att jag ljugit, men mest har jag dåligt samvete gentemot min sambo. Han gör så mycket för mig och vad gör jag? Skiter i terapin. Jaja, jag får ta detta som en lärdom. Går jag i terapi så går jag i terapi och då måste jag också sköta mina mötestider. Annars får jag hoppa av. Funkar ju inte att "fega ur" så här.

Har överätit lite, det var planerat, ingen överraskning. För övrigt fick jag hem en beställning från Gina tricot idag, ett par byxor. Tyckte de var jättefina, och är supernöjd!


Godmorgon

Tack för era tankar My och Linda ang gårdagens inlägg. Jag är så himla kluven. Tänker mycket "å ena sidan", "å andra sidan".. ja ni förstår. Kanske är det ett förhastat beslut? Kanske kan en utväg vara att byta terapeut? Min I är väldigt rapp, rask, pratar korthugget etc. Även hon har sagt att vi ofta missförstår varandra. Men då kommer min tanke "å andra sidan"; gräset är inte grönare på andra sidan, och en annan terapeut kanske rentav blir en värre matchning för mig?

Det här är ju inget jag går och grubblar på i hemlighet, jag har berättat för min sambo så han vet om mina tankar. Han funderar ju givetvis på vår framtid och "när" jag nånsin skulle bli redo. Jag vill självklart bli fri från äs för hans skull! Hade jag fått välja att vakna upp utan ätstörningar imorgon? Självklart hade det varit mitt absolut självklara val!

En sak som irriterat mig lite när det gäller den senaste tiden är turbulensen kring det som har med vikt. Genom min sjukdomstid är det som en röd tråd: allas engagemang skjuter i höjden så fort man tappar i vikt/väger mindre osv. Som I sa: "nu efter jul så har ju din ätstörning blivit värre". Ehh... NÄ? What? För min egen upplevelse är att jag är/har varit lika dålig vart jag än legat viktmässigt under min sjukdomstid. Sen att jag gått upp i vikt av hets och/eller antidepp under perioder är en annan sak. En högre vikt är ingen garanti för att man känner sig mindre sjuk! Detta irriterar mig nåt fruktansvärt. Hela hösten när jag hade min kropps trivselvikt kände jag mig minst lika sjuk och det är tyvärr sådana här faktorer som kan göra det svårt för många att lämna sin ätstörning.

Så tycker jag.

Onsdagstankar

Trots att regelbundenheten i ätandet känns hyfsat trygg just nu (som jag skrev igår) så känner jag det verkligen som att jag spelar ett spel för gallerierna. För en sak är jag säker på: jag har inte fortsatt i terapin om jag varit singel. Definitivt inte. Imorgon är det grupperapi och jag är 50/50 på att gå eller inte. Även att jag gillar gruppen bättre än den enskilda terapin. Jag vill inte gå i terapi längre. Jag vill inte det. Att jag tog beslutet för någon vecka sen att fortsätta berodde enbart på påtryckningar från omgivningen. Funderar på att hoppa av. Kanske börja någon annan gång. När jag är mer mogen och redo (trots att jag förmodligen får vänta förgäves på det..).


Trygghet

Trodde aldrig jag skulle säga det, men jag har kommit till ett stadie där jag finner trygghet i regelbundet ätande. Matschemat känns inte så skrämmande längre. Iaf inte idag. För visst, det går mycket upp och ner just nu. Mitt i alla insikter är jag lika sjuk i ätstörningar som någonsin. Kanske kommer vissa insikter före agerande? Kanske kommer alla insikter före agerande? Min terapeut är hård nu. Och jag (eller ätstörningen ska jag kanske säga) kämpar emot. Acceptans, och beslutsamhet att arbeta mot mål ätstörningen inte vill; det är det svåra just nu.

Idag...

...ska jag på terapi (den individuella). Har mått så superdåligt efter varje session så jag är orolig och rädd i kroppen nu. Det allra mest jobbiga är när I (kallar min terapeut så i forts) går igenom min matdagbok jag för varje dag. Det är som att en hemlighet kommer ut. Men är väl så med ätstörningar; man vill helst hålla på i hemlighet. Det är stort hyssjhyssj kring allt som har med mat att göra. Meen jag har snart fört matdagbok i ett år och borde vant mig kan man tycka:)

Ni som läser min blogg; vad går ni/har ni gått för behandling och är det något som ni finner hjälpt mer än något annat?

Kram på er och ha en fin dag!

Alkohol och flirtande

Morning.
Det var en jättetrevlig kväll igår! Jag valde t o m att dricka vin, vilket jag ofta inte vågar. Men ett av mina delmål är ju att på helgen äta en god lagad middag och dricka allt utom vatten till. Antingen går vi ut och äter, lagar själv eller beställer hämtmat. Det är väl ett ok delmål? Min sambo är invigd för att kunna hjälpa mig. Och ca en gång i månaden ska vi fika på ett konditori/café och jag får inte bara dricka kaffe, utan fika innebär fikabröd (annars ingen fika ju!). Också en bra grej tycker jag.

En sak jag reflekterade över igår var att jag tyckte det var skönt och befriande att dricka, men är osäker på om det var på ett bra sätt eg. I DBT så pratar vi en del om att inte använda droger. Det förstärker ofta, samtidigt kan man se det som en flykt, vilket kan påverka många att dricka för mycket. Vad gäller maten slogs jag av hur mycket lättare jag har för efterrätter än för förrätter och huvudrätter. Why?? Men det slår aldrig fel. Kan i princip äta en efterrätt utan vidare ångest, medan den andra maten är betydligt med laddad. Kanske är det för att vid efterrätten vet jag vilka marginaler jag har att spela på och att ätandet närmar sig sitt slut?

Jaja.

Mitt emot mig och sambon satt en kille och jag tyckte han var väldigt fin och trevlig. Det fick mig att komma ihåg de flirter jag hade som singel... det pirrade till i magen på mig vid den tanken. Shit vilken kick det är att känna sig åtrådd och beundrad! Det är en självförtroende-boost som det är svårt att hitta i den vardag man lever nu (missförstå mig inte, för jag älskar min sambo och han mig, men man känner ju varann så väl efter dessa år). Det började ofta med att jag genom gemensamma vänner träffade någon kille på en fest, han gav en uppskattande ögonkast när man kom in i rummet (jag brukade ofta komma sent till fester med vilje, för att göra en "oförglömlig" entré... haha..) och väl ute på krogen började man snacka, dansa och hångla. Det gav en känsla av att ha lyckats, att duga, att räcka till, att ha makt, att få det man vill. Etc. Jag var inte promiskuös, i den meningen att jag gick från säng till säng (Obs, jag dömer ingen som gör det heller), men flirtmässigt var jag otroligt promiskuös. För flirta är otroligt roligt!

Nog sagt om det. Fantasi är trevligt att ha och man inser att man mitt i allt jobbigt också har haft ett annat liv, som inte bestod av enbart mat och vikt. Det är bra att minnas det.


För många utbrott

Mitt humör svänger precis lika mycket som min vilja att följa matschemat. Min sambo hade bakat blåbärspaj igår när jag kom hem från jobbet och det räcker för att sätta igång världens ångestattack. Dvs rädsla följt av ilska att han vill locka mig med något sådant. Det var därför jag avstod den och istället åkte och åt annat. Smart... Jag älskar smulpaj m vaniljsås, så varför inte äta av den till em-mellis? Istället för det vanliga. Den står farligt lockande i kylen. Ikväll ska vi på festen. Det är kluvna känslor inför detta. Men mest ser jag fram emot det. Ska bli trevligt att träffa folket och få klä upp sig lite. Har redan provat ut outfiten, skönt att det är gjort!

Vågar inte dricka

Nyss haft en överätning; pirog (?!) och flera olika bakverk. Och nu är jag i samma situation som alltid efter en överätning; dvs jag vågar inte dricka. Eftersom jag inte spyr "behöver" jag inte ha i mig en viss mängd vatten för att få upp det jag satt i mig. Jag är/gör precis tvärtom. Dricker inget istället för jag är så rädd för att magen ska svälla upp som den gör när man fyller på med vatten och att jag ska känna mig tjock. Vet inte om det är farligt att inte dricka efter ett visst matintag? Nu börjar jag iaf bli rejält törstig.

I övrigt är läget sådär. Gör så mycket jag orkar med när det gäller matschemat, men kunde kämpat mer. Har shoppat riktigt mycket de senaste två dagarna (ångestshopping såklart). Runt 3500 spänn på kläder. på två dagar... haha.. usch ja. Typiskt mig. Kläder som jag ändå säkert inte kan ha om ett tag.

Nu börjar helgen för övrigt. Vi ska på 40års-fest för en vän imorgon, har faktiskt inte haft ångest än över detta och tror det kan bli roligt. Hoppas det!


Sorg och ilsket telefonsamtal

Jag går runt med en känsla att "det är så mycket hela tiden", och "jag får aldrig vila/ta det lugnt". Framförallt känner jag att terapin 2 ggr i veckan tar på krafterna och även om jag nu jobbar 7.30-12 så börjar inte terapin förrän 14 på tisdagar och 14:15 på torsdagar, vilket innebär att jag ändå inte får en hel, full vecka med "fria" eftermiddagar att bara åka hem.

Samtidigt funderar jag på varför jag känner på det viset. En aning har jag och det är att jag vill vara hemma själv med min ätstörning. Jag vill låta den frodas, ge mig hän till den fullständigt, vara förlorad i dess klor. Och nu, med matschema och allt annat så är det en ren och skär sorg jag känner, ungefär som att jag mist en nära vän...

Jag ringde till min terapeut innan och sade att "Vet du, jag är så arg! Så fruktansvärt förbannad på dig! Och jag vill säga till dig att det är jag som bestämmer. Ingen annan! Jag äter vad jag vill, när jag vill och i vilken mängd jag vill! Jag tänker inte väga mig på sjukhuset mer, bara för att du vill det och vill njuta av att se mig gå upp i vikt. Aldrig mer! Det är slut på att äta efter ett gödningsschema, bara för att alla andra vill att jag ska göra det! Jag bestämmer!"

Nu känner jag mig lite skamsen, men samtidigt orkar jag inte det. Hon förstår, hon vet att jag är rädd och hon sa det och det gjorde mig ännu mer förbannad än vad jag redan var såklart. Jag känner fortfarande ilskan ligga och pyra under ytan. Jag tog en kudde efter samtalet med henne och slog den upprepade gånger mot väggen och skrek. Sån energi, sån ångest. Men bättre än att skada mig iaf. Jag vägrar säga nu att jag kommer jobba klockrent mot ett nytt beteende. Jag lovar inte saker jag inte kan hålla.

Önskar jag hade kunnat vara mer peppande och uppåt, men just nu är mitt liv, mina tankar och mina känslor sådana här. Det bara är så.


Möte med sambon

Om en och en halv timme ska jag och sambon träffa min psykoterapeut. Jag är väldigt nervös. Får obehagliga vibbar som påminner om när jag bodde hos mina föräldrar för ca 2-3 år sedan då jag fick flytta hem till dem pga min ätstörning. Pappa var fruktansvärd och gjorde allt tusen gånger värre. Han rotade igenom mina saker, papperskorgen, höll minutiös kontroll på vad jag åt, skulle högt och ljudligt avslöja alla mina procedurer och egenheter jag höll på med till följd av äs. Han skällde ut mig på öppen gata så fort jag promenerade etc. Visst, man kan förstå en förälder och oron för sitt barn. Men han hade inte verktygen att bemöta mig på rätt sätt, vilket förvärrade mitt mående. Min sambo är inte alls likadan som person och visst, jag är inte frisk nu heller, men mår ändå betydligt bättre eftersom jag är trygg i mitt eget hem. Han är inte min förälder och det hade nog inte varit bra om han agerade som det heller. Hur agerar era pojkvänner? Vill ni att de ska vara "på" er, vakta, prata om maten och pusha er? Jag isolerar mig då, speciellt så tar jag avstånd känslomässigt, tappar mina känslor och flyr. Men man är ju olika (tack och lov :)). Vad som funkar för en funkar sämre för någon annan. Kram, hoppas ni har en bra dag!

Nya tag

Nu - frukost!

Crises

Jag känner mig falsk och inte som mig själv...:( jag känner inte igen mig i den tjejen kollegorna pratar om, men inte vågar konfrontera. Jag vill inte vara tjejen som alla mår dåligt omkring och som ständigt har dåligt samvete för sig själv och sitt beteende. Shit vad det är svårt att vara mindful nu och skingra tankarna. Jag mår väldigt, väldigt dåligt just nu. Just nu...när jag behöver alla krafter jag kan få. 

Sjukskriven

Kom till jobbet i morse, det blev inte alls så glatt återseende och så som jag tänkt mig. Mina kollegor betedde sig märkligt och kändes inte alls lika glada och goa mot mig som vanligt. blickar, allvarliga samtal som tystnade när jag kom in. Shit... vad händer? Jag kände mig väldigt obekväm, kall. Nu i eftermiddags blev jag inkallad till chefen. Hon sa att hon är uppriktigt sagt väldigt orolig och har fått larm från sektionschefen för min sektion där jag jobbar. Jenny ser inte ut att må bra. Fan! Usch vad jag skämdes/skäms alltså... Jag vill bara sjunka genom golvet, kände mig så inkompetent. Så ja, jag MÅSTE vända detta nu. Jag har fattat nu... jag ville inte att det skulle bli så här. Fan också! Så nu är jag sjukskriven på halvtid (vill ej va sjukskriven helt pga hur allt har blivit nu när jag varit julledig). Har tid bokad hos doktor på psyk och kommer förhoppningsvis bli fortsatt sjukskriven på halvtid. Men då kräver det att jag MÅSTE jag jobba med matschemat intensivt. Finns inget annat nu. Jag ska kämpa, även att det är svårt. Men så här KAN jag inte ha det. Regelbundet räcker inte, det har jag fått svart på vitt nu. Tillräckligt är kanske ännu mer viktigt. Faktiskt. Jag SKA klara det. JAG SKA KLARA DET!

Moving on

Tack alla för era kommentarer, jag behöver dem verkligen! Tror det ligger mycket i det som du sa Bullen; att släppa vikten och istället fokusera på att ge kroppens inre organ det de behöver. Vet ni hur man kan kolla hur kroppen mår på insidan? Har för mig det är nåt sånt i Anna Ankas tv-program "I form med Anna Anka", men det är väl bara nåt som finns i Hollywood.

Imorgon ska jag jobba... första gången sedan den 21 dec. Hur ska det gå? Nya rutiner IGEN.


Mer terapitankar

SKA fortsätta i terapi. Men ska inte sätta för höga mål för mig själv. Jag är där jag är, varken mer eller mindre. Höga mål riskerar bara att leda till desto större besvikelse, och det vill jag inte riskera just nu.

Anledningen att jag bestämt mig för detta är att jag nyss kom hem från min kollega/vän. Hon sa till mig rakt ut att om jag fortsätter som jag gör nu riskerar jag att dö, att mina inre organ inte kommer att klara mer nu. Dessutom att jag har att välja på liv eller död. Rent krasst är det så. Jag är så tacksam för hennes ord. Hon sa dessutom till mig att jag måste vara mer öppen och ärlig med min terapeut och faktiskt berätta för terapeuten hur jag känner gentemot henne och olika terapimetoder. Samt att jag inte ska fokusera på vikten mer, utan på mitt inre. Att ge mina organ det de behöver.

Detta är inget som kommer vända läget drastiskt, men hon sådde några frön i mitt medvetande...

Terapitankar

Jag bara sprutar ur mig inlägg nu.. Har ett stort behov av att ventilera mina tankar.

Det som jag just nu grubblar på är att sluta i terapi för tillfället. Jag vet, varningsklockan ringer även hos mig och jag är medveten om att detta kan klinga illa. Men nu har jag gått i terapi i över ett år och jag är inne i en period av bristande motivation. Terapin stressar mig, jag självskadar efteråt, min relation till terapeuten blir sämre.

Hon (terapeuten) kör på i 180 och bredvid står jag och hänger inte riktigt med. Hon messar mig varje (!) morgon och frågar om jag ätit frukost! Jag klarar inte av sånt, jag är en sån prestationsmänniska och lyckas jag inte är jag rädd för att hon ska ringa och börja tjata. Jag är inte redo att samarbeta på det sättet hon vill, min kära sambo och vårt liv till trots. Jag kan inte göra allt för alla andra utan att själv hitta min inre fulla motivation och få ut max av terapin. Jag älskar gruppterapin, det gör jag verkligen men den måste ju kombineras med individualterapi...

Med detta menar jag inte att jag ska sluta min kamp mot ätstörningarna. Absolut inte!!! Den måste fortsätta,men kanske kan jag försöka jobba på egen hand ett tag. och testa? Ska ha fikamöte med en väninna imon (en av mina kollegor) och diskutera min situation och mitt mående lite. det är inte alltid det funkar att göra det med sambon eller familj i övrigt. Jag har blivit så anti terapin att det känns som att den tjänat ut sitt syfte för tillfället.

Att ha mat hemma

En svårighet till följd av min ätstörning är att jag och sambon har svårt att ha/lagra mat hemma. Detta vet jag är jättejobbigt för min sambo, som innan han träffade mig älskade att laga mat och hade kylskåpet fullt. Jag behöver verkligen jobba med denna biten, men det är jättesvårt. Faktorer som jag tycker är jobbigt med att ha mat hemma:

 - Jag är rädd för hets
 - Jag känner att jag småäter och får i mig mer mat än jag gör om vi inte har så mycket mat hemma

Att vi inte har så mycket mat hemma ställer till det på följande vis:

 - Ekonomiskt (storhandla och ha massa matlådor funkar inte)
 - Tidsmässigt (måste handla oftare)
 - Det går inte att snacksa nån gång ibland när man blir sugen (har vi godis, glass och dyl hemma är jag rädd att för mycket eller allt slinker ner på samma gång och alltså inte bara en liten smakbit)

Rent logiskt vet jag ju att äter jag tillräckligt slipper jag sug och då försvinner problemet. Men innan jag är där så är detta skitjobbigt tycker jag.

Mitt nyårslöfte

Efter mycket grunnande och inspiration från olika håll har jag bestämt mig att avge följande löfte för 2011:

Att försöka acceptera den jag är och göra det bästa av det.
Att inte sätta upp för höga mål och framför allt att unna mig själv att må bra!

Jag ville skriva ner det så jag kan påminna mig själv om mitt löfte när jag vacklar i min tro på mig själv!


Utbrott

Jag är en riktigt j-vel att leva med just nu, det kan jag lova er. Allt detta med vägning, matschema - strikta rutiner, minskad aktivitet etc etc har tagit som bara den på mig och ställt allt på sin spets. Tidigare idag (efter lunchen) fick jag ett riktigt raseriutbrott (till följd av rädsla för viktuppgång) och höll på att slå sönder vårt kök och sovrum. Tog till slut en kudde som jag attackerade våra möbler med, sparkade och svor. Gapade till mig själv vilken idiot jag är och hur fet och ful jag är. Hunden låg sedan på min sambo i soffan och darrade. Min saliv rann och tårarna sprutade. jag hade sån energi så jag trodde jag skulle sprängas. Att nu ha minskat min aktivitet sätter igång processer i mig som jag inte trodde fanns. Jag står inte uuuut! Men ändå gör jag det, på något sätt.

Men varför klarar jag inte äta tillräckligt? Varför är jag så svag mot äs? Det är ju de otillräckliga portionerna som gör mig så frustrerad och matfokuserad. Varför är jag så rädd för att gå upp i vikt? Det är ju inte många kilon men det känns som att jag hellre skulle dö. Helt sjukt egentligen. Imorgon jobbar min sambo och jag är rejält sugen på att hetsa, men samtidigt svälta. Helt enkelt lyda äs minsta vink. Men varför skulle jag sabba allt nu? jag vet ju hur jobbigt det är att komma upp på banan sen igen. Det känner jag ju på just nu.

Nä hörni. Här är allt upp och ner just nu.

Utrensning

Hela förmiddagen spenderade jag med att röja i min garderob. Detta resulterade i 5(!) flyttlådor med kläder som jag nu inte riktigt vet vad jag ska göra med. Det lutar åt att jag skänker bort det. En hel del av plaggen hade prislapp kvar. Haha.. usch ja. Det är en typ av ångesthantering att shoppa. Men nu har lusten till viss del avtagit. Känns inte roligt när inte vikten är stabil. Så jag ska lämna tillbaka ett par byxor och en top jag köpte på H&M igår. I övrigt har jag börjat klistra in urklipp i en pärm. Tycker det är så roligt att ha. Min bror blev ju pappa 22 dec och den annonsen har jag klippt ut bl a. Sen är det ju en del jag känner som gift sig och andra som fått barn.

Jag köpte två pocketböcker tidigare i veckan. Jag har alltid älskat att läsa, men just nu är det svårt. Men jag har köpt dem ändå, för det är där jag vill vara och det är det jag önskar klara av. det får bli något att se fram emot. Kanske börjar på den ena redan ikväll.. :)


Återhämtad

Nu är jag något lugnare än i mitt tidigare inlägg. Allt får bli som det blir. Jag SKA kämpa på. Försöka allt för att ge min kropp det den behöver. De största utmaningarna kommer bli att varva ned och att inte kompromissa gällande matval och mängd. Shit vad svårt. Men jag måste upp i sadeln igen och se framåt nu. Det som hände i eftermiddags har hänt. Inget jag kan påverka nu. Får istället försöka göra nuet och morgondagen till något bättre för mig.


Jobbig terapi och matschema

Nyss hemkommen från terapin. Det var så himla jobbigt där idag och jag fattar inte hur jag ska klara av att fortsätta arbeta med min hälsa. Trött på allt. Terapin, terapeuten, mitt förbaskade huvud etc. Ja ni hör väl själva att just nu är jag inte på topp. Vill bara försvinna.

Terapeuten började prata om min vikt när jag berättade om hur dåligt jag mår just nu och nu ska jag vägas en gång i veckan, samt måste börja ta tag i maten ordentligt. Jag har gått i tanken  att "jag äter ju regelbundet så allt är som det ska", medans jag successivt minskat matmängden och ökat min fysiska aktivitet. Detta är katastrof! Jag mår så dåligt just nu så jag kan inte tänka klart. Jag MÅSTE verkligen ta tag i detta nu. Hon erbjöd en ätträningsenhet men det är 9 mil hemifrån. Jag klarar inte det just nu, även om jag skulle behöva det stödet. Jag vill va hemma och kunna jobba (om jag nu orkar). Så nu är det matschema som gäller. Hur klarar ni det? hur ska jag tänka? Hur ska jag motivera mig själv?

Jag behöver nu hjälp och råd, allt jag kan få! Snälla ni, hur gör ni med de lagade måltiderna? Jag klarar för närvarande inte av att laga mat själv. Kan jag köpa färdigmat? eller är det inte tillräckligt "bra"? Men kanske bättre än inget alls eller det lilla jag petar i mig nu? Hjälp mig, detta är hemskt. Känns som jag är på ruta 1 igen. Och nu ska sambon steka pannkakor, jättesvår mat för mig. Skit är det. SKIT.
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus