Svar på fråga - Del 1!

Kära Heidi, du frågade mig:

"Jag är lite intresserad utav att höra lite av behandlingen som du gick för äs förut. Vad är de viktigaste "reglerna" mot tillfriskning? Hur ska man tänka? Vad ska man göra? Praktiskt är det väl egentligen ganska enkelt, EGENTLIGEN: Ät regelbundet. Men hur handskas man med känslorna kring detta som är så jobbigt? Kring svält, skadebeetende, hets osv. Vad har du fått "lära dig"? ...

_________________________________________________________________

Här kommer en förklaring av DBT som jag gått i senaste året. Jag delar upp svaret i 3 inlägg, i olika steg och skriver mina exempel och råd till dig/er under varje steg:

Kortfattat så är det så att det är 5 block man går igenom under året som terapin varar:

1) Medveten närvaro – att så långt det går försöka att leva HÄR OCH NU

När det gäller ätstörningen så kan man öva på att försöka se varje dag och måltid som "ny". Dvs försöka sitt bästa att inte tänka på dagen och/eller måltiden som var innan. Inte heller på dagen/måltiden som kommer sedan/imorgon etc. Att försöka identifiera och bryta destruktiva tankar som ofta leder till destruktiva känslor(beskriver mer om känslor under punkt 2).


2) Att reglera känslor - och FÖRSTÅ vad det är man känner

Framförallt i syfte att inte skada sig själv på olika sätt. Igår t ex så sammanfattade jag mina känslor med ordet "ångest", men det jag EGENTLIGEN kände var en enorm rädsla (för fortsatt viktuppgång), skam (att jag fortfarande är sjuk i den här skiten och enorm skuld gentemot min sambo) och även lite frustration tror jag (på min sambo för han tränade mycket igår och jag inte tränar alls nu).

Kopplat till ätstörningar så kan ju en måltid väcka massor av obehagliga känslor hos oss. Försök se identifiera de konkreta känslorna och försök stå ut där utan att agera! Buuuääähhh!! Skitsvårt.. jag veeeet.

 

Ett tips vad jag brukar göra för att klara mina måltider (både innan, under och efter) är att jag läser och tänker mycket på texterna i boken Mattillåtet när jag äter eller inför/efter jag äter. Jag har då argument att sätta emot ätstörningen när den ”håller på och jävlas”.


3) Att skapa och bevara goda relationer



Separationsångest, ensamhetskänslor, ilska över när någon behandlar en orättvist, ett gammalt "föräldrasår" som fortfarande blöder så det forsar! Ehh ja… det är bara att erkänna: relationer påverkar oss mycket! I detta block får man lära sig strategier för att Klara av att säga nej, Be om saker, Uttrycka sig så att andra förstår osv.

Detta har jag t ex använt jättemycket i relationen till min kille, kunna förklara olika reaktioner hos mig, beskriva sjukdomen, stå på mig m.m.

FORTSÄTTNING FÖLJER I NÄSTA INLÄGG.


Kommentarer
Postat av: Linda

Min lilla vovve är en blandning mellan labrador och dansksvensk gårdshund. Lite udda men mkt trevlig blandning, hon e som en liten labbe med lite vitt på bröstet

2011-10-23 @ 20:07:47 / URL: http://frokenlejon.blogg.se/
Postat av: Ida

Jättebra inlägg! Kanske skulle jag behöva gå i dbt? Hur blir man antagen till en sån behandling? Görs utredning?

2011-10-23 @ 21:27:35 / URL: http://fightforlife.bloggsida.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus