Svar på fråga – del 2! (se del 1 nedan)

Hej Heidi och ni andra underbaringar där ute, tänker på er! Här följer fortsättningen på min beskrivning av den DBT-behandling jag gick under senaste året, blandat med tips/råd från mig själv i kampen mot ätstörningen:

4) Att stå ut i kris (t ex när du vill skada/hetsäta/svälta dig själv)



Detta block handlar om att STÅ UT I KÄNSLAN istället för att hetsäta/svälta/skada sig när man får impulsen att göra det.

I alla fall: när man jobbar på att stå ut utan att till exempel hetsäta får man oftast (typ varje gång såklart) massa jobbiga känslor och tankar som ger en impulser att skrika, böla och bli förbannad på/missförstå alla som kommer i ens väg. Man hatar liksom det faktum att man inte hetsäter bort det jobbiga just där och då.

Och detta, fina ni, är inte alls konstigt. Det är inte vi som är dumma i huvudet eller nåt sånt vi gärna tutar i oss. Hell no! Det här är sjukdomens fula sätt att med alla medel försöka få oss att välja den ”lätta” (nåja) vägen och hetsäta/svälta/skada oss själva för att slippa genomlida alla ångestkänslorna.


Exempelvis tog ju jag den ”lätta” vägen när jag inte orkade med alla jobbiga känslor i förrgår och skadade mig själv till slut (är förresten fortfarande förbannad över det). Men allt oftare klarar jag att stå ut i känslan UTAN att agera destruktivt. Och det, mina vänner, DET är framsteg.

och även om du "bara" lyckas stå ut i känslan en liten, liten stund så är det bättre än att hetsäta/svälta/skada dig själv utan att ifrågasätta varför...

Sen att och jag typ enbart har söndermisshandlade kuddar i detta hus är en annan historia..

hahah:)

Men iaf, kopplat till ätstörningen: När du känner en impuls att t ex hetsäta så börja känna lite på den, kanske är du egentligen ledsen? Jävligt förbannad? Känner du dig ensam? Du kanske faktiskt är hungrig? IFRÅGASÄTT ätstörningen, identifiera dina känslor och tankar just där och då. Gråt, skrik, boxa på en kudde (jotack hehe).

5) Att bekräfta sig själv och andra – hur du kan validera FRAMFÖRALLT dig själv, men även andra på ett positivt sätt



Så fort jag började att lära mig de olika färdigheterna inom DBT så insåg jag hur elak jag/monstret inom mig är mot mig själv. Det är jag tyvärr fortfarande ofta. MEN skillnaden är att jag oftast inte är omedveten om mobbingen längre.

Jag försöker mitt bästa att se mina framsteg, jag försöker få det att räcka att JAG SJÄLV ger mig stöd och inte alltid behöver ha det från alla andra. Ganska vanligt problem det där. Men i alla fall, detta block handlar om att kunna ge sig själv en kram och vara tillåtande mot sig själv och andra.
______________________________________________________________________

De 5 steg jag nu beskrivit är alltså upplagda som en kurs och kallas för Färdighetsträning i grupp, (man har hemläxor att öva på osv). Kursen kombineras med individualterapi och telefonstöd för krissituationer.

Om jag hinner i eftermiddag så lägger jag upp en del 3, som får bli en liten sammanfattning och mina bästa tips och råd i kampen mot ätstörningen.

Kram, tänker på er det vet ni<3 (förresten; min frukost är i magen nu... jippie... ska sätta på kaffe och göra mig iordning för jag ska hålla i en inspirationsaktivitet för 20 personer idag... haha.. men det ska bli kul!)


Kommentarer
Postat av: Anni

Intressant!

Du frågade mig om när det började gå lättare med maten. Och ja, det är inte helt lätt att svara på. När jag började min behandling var jag väldigt fast i svälten och tog inte/vill inte ta till mig något behandlarna sade till mig. Samtidigt hörde jag ju vad de sade och någonstans planterades väl ett frö. Så småningom började jag i alla fall följa matschemat och det blev snabbt min största trygghet. (Idag inser jag att jag använder den som ett nytt sätt att bibehålla kontroll, men bättre det.) Iom att jag åt regelbundet kom hunger- och mättnadskänslorna tillbaka och det gjorde det också lättare att äta. Jag tror inte att jag kan peka ut någon vändpunkt, det handlade mer om att sakta vänja sig. Idag kan jag ärligt säga att det aldrig är svårt att äta en måltid. Har jag ätit något onyttigt kan jag ligga och vrida mig i ångest efteråt, men att äta är inte svårt. De ätstörda tankarna finns kvar, lurar i bakgrunden och bryter fram när är svag, men genom att slaviskt följa matschemat så låter jag dem inte ta över.

Förlåt, det det en hel novell. Vad jag vill säga är nog att det handlar om att fortsätta göra rätt, äta rätt, fast äs skriker inom en. Då blir det lättare. Lite i taget! Babysteps!

Kram

2011-10-24 @ 08:12:38 / URL: http://anniahven.blogg.se/
Postat av: camilla

Tänkvärt verkligen :)

Åå lycka till på grejen du ska hålla i idag :D vad för slags sak är det? <3



Tack för dina ord om bilden, de gör mig väldigt glad<3

2011-10-24 @ 08:15:57 / URL: http://resanupp.devote.se
Postat av: Linda

Gomorron, idag fick jag sova lite längre :) tack vara stilnocten.

Ska läsa om dbt nu, är så nyfiken på det då står att det ska vara bra även vid bipolär och bordeline.

Hoppas du fått sova gott inatt

kram

2011-10-24 @ 08:27:35 / URL: http://frokenlejon.blogg.se/
Postat av: Linda

Nu har jag läst och ser fram emot din sista del. Är så intressant, tycker du att du blivit hjälp av det? Du gick hela behandlingen? Men om man nu väntar och försöker känna vad det egentligen handlar om, vad ska man göra av alla känlsor som vräker över en och ger panik? Ska man bara härda ut i det?

Kram

2011-10-24 @ 08:36:38 / URL: http://frokenlejon.blogg.se/
Postat av: Linda

Tack för tipsen, ja tycker absolut du ska ta med dem i ett inlägg.

Kan bara säga att min sjukgymnast hade älskat dina metoder och uppmuntrat dem till tusen.

Kram

2011-10-24 @ 08:58:53 / URL: http://frokenlejon.blogg.se/
Postat av: Loke

Hoppas verkligen att du känner att DBTn hjälper. Kramar

2011-10-24 @ 12:05:28 / URL: http://medestruit.blogg.se/
Postat av: Josefine Andersson

åh :) jo jag är faktiskt stolt över mig själv med!

kram <3

2011-10-24 @ 14:33:48 / URL: http://josefineandersson.se
Postat av: ellinor

Har gått färdighetsträning i omgångar när jag varit inlagd på psyk. Sedan är ju mina samtal med min kp baserade på Dbt. Även om jag inte går i en grupp. Men dessa saker har hjälpt mig mycket faktiskt. Oftast tänker jag inte på att jag använt en färdighet, men så säger min kp, men det är ju så du ska tänka.

2011-10-24 @ 16:32:09 / URL: http://ellinorss.blogg.se/
Postat av: sofia

som jag tjatar på dig om denna kbt ;) hoppas du inte tycker det är jobbigt.



Vet du när behandlare anser att man är "redo" att ta till sig vården? Jag är trött på att höra att vikten är för låg för att jag ska kunna ta till mig någonting. För det här är ju någonting som jag jobbar med själv, men jag vill ju vara i grupp!

Jag skulle vilja börja lite smått, men tycker det är så jobbigt att inte få klara besked ifrån min läkare..

2012-01-17 @ 23:49:21 / URL: http://coconat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus