Nya rön i forskningen om mig själv

Godmorgon ute i landet.. hur mår ni?

Jag har faktiskt sovit gott inatt. Snackat en massa som vanligt (så drömmer gör jag så det står härliga till). Idag måste jag ringa doktorn. Tycker faktiskt det är riktigt dåligt att jag måste ringa honom.. och jag som fick så gott intryck av honom när vi träffades i augusti. Men han kanske har fullt upp att göra, precis som en annan också har på jobbet.



Har redan fått en tanke i huvudet och det är att jag vill (ja, ni läste rätt: VILL) hetsäta när jag kommer hem från jobbet idag. Varför kan jag inte få tankar på att jag VILL göra något annat nån gång..?

Förresten, tack vare denna tjej har jag nu börjat inse massa nya saker om mig själv som tar upp min tankeverksamhet denna morgon, och som jag kommer fortsätta att gräva närmare i; nämligen att jag inte bara hetsäter för att döva känslor utan även för att FÅ känslor.



Jaja, ok, jag vet att jag är lite efter ibland (haha), men tidigare har jag mest grunnat på det faktum att jag hetsäter för att döva känslor. Men det är ju faktiskt så att det är tvärtom också. Läs bara Myzas kommentar som jag kände igen mig så väl i. Finns säkert fler än jag som känner igen sig (tyvärr!):

"Känner så väl igen den där känslan; när man undrar varför man inte bara kan tillåta sig själv att VARA, utan att hetsäta och spy. Det är sannerligen en väl ingrodd vana att man måste hetsa så fort det känns lite tråkigt... så fort man inget har att göra... För att få en massa känslor; lugnande känslor som maten ger för en stund... Sen blir man ju ... oftast trött efteråt - när man är klar med hets- och spysessionen, och då kan man ju vila/sova... Men att bara vara; tom på känslor ... är svårt. Väldigt svårt."

Mycket intressant det där med att det är en vana. För det är det ju! Vanor kan man ju bryta liksom. Så hur kan jag då fylla det där tomma/"tråkiga", utan att hetsäta? Hur kan jag vänja mig vid något annat? Varför behöver jag hetsen som mellanhand för att kunna vila t ex? Och för att avbryta jobbiga tankar?



Mycket förbryllande för mig just nu, men säkert busenkelt när jag väl listat ut mer kring den där gåtfulla tomheten som gäckar mig.

Frukosten ligger i magen, nu ska jag skölja ner den med en kopp kaffe och göra mig redo för jobb.

Kommentarer
Postat av: Linda

Jag e nog ocskå lite trög för har inte heller tänkt på det på det sättet innan. Men det stämmer ju så jäkla väl!! Vilken insikt..

Vad skönt att du fått sova gott inatt, glad för din skull då jag så väl vet vad det innebär att inte få sova.

Ha en bra dag

kram

2011-10-17 @ 07:35:32 / URL: http://frokenlejon.blogg.se/
Postat av: Ida

BAMSEKRAM!!!

2011-10-17 @ 10:16:30 / URL: http://fightforlife.bloggsida.se
Postat av: Myza

Ja, visst är det så många gånger; att man hetsäter för att få känslor när man är tom på dem... Så gör jag ofta. Tycker ju oftast det verkar vara för att DÖVA känslor - när man läser bulimibloggar - men i mitt fall har det allt som oftast varit för att få några alls... Olika det där, men...

2011-10-17 @ 10:46:15 / URL: http://bulimianervosan.blogg.se/
Postat av: Myza

Hehe; vad go du är som länkat till min blogg i detta inlägg :)

2011-10-17 @ 10:47:03 / URL: http://bulimianervosan.blogg.se/
Postat av: Myza

Man undrar ju varför man aldrig kan stanna upp och våga tillåta sig själv att vara tom på känslor, vara allmänt uttråkad och STANNA i den känslan, för det är ju också en känsla - en känsla av att vara tom, som gör att man vill fylla tomrummet. Med just mat. Man kan ju fylla det med något annat, men det fattar väl inte våra sjuka beroende-hjärnor... Vi tänker inte "Aha; nu ska ska jag fylla tomrummet med en två timmar lång film." Eller "Aha, nu känner jag mig sådär ekande tom igen, nu ska jag bar låta den känslan vara kvar - jag dör inte av den - den måste inte motas bort till varje pris..." Det händer ju inte. Nej, man är ju så inskolad att hetsätning är det man ska ta till i sådana fall. Man vill ju inte göra något positivt uppbyggande utan något destruktivt... Eftersom man trots allt är beroende av att hetsäta... Klart man får en känsla av innehåll när man gör et då man är en matmissbrukare. Klart man känner sig tom på innehåll när man inte har hetsätit på ett tag... Hela systemet skriker ju efter det man missbrukar då! Det handlar väl om att våga bryta mönstret; våga göra något annat när man har behov av att fylla det där förbannade tomrummet; typ ta en promenad eller vara kreativ eller få lite kärleksbetygelser från en när och kär vän/partner eller nåt... Förmodligen är et just sådana saker man törstar efter; förmodligen är det därför man har detta tomrum; för att man lider brist på vissa saker... men hjärnan tolkar det förstås helt fel; den tolkar det som; "Jag har behov av att hetsäta!!!" och allt annat känns plötsligt VÄLDIGT sekundärt...

2011-10-17 @ 10:54:13 / URL: http://bulimianervosan.blogg.se/
Postat av: Myza

hej!

Skrev om kommentaren en smula och gjorde det till ett eget blogginlägg; http://bulimianervosan.blogg.se/2011/october/feltolkningar-av-tomhetskanslan.html

Postat av: Loke

Tycker det kan vara "skönt" att hetsäta ibland, för då blir min hjärna helt tom/blank under ett tag, inga känslor/tankar som jag behöver handskas med.. ( fast sen kommer ju ångesten och allt efteråt, så det skiter sig ändå...)

2011-10-17 @ 11:48:47 / URL: http://medestruit.blogg.se/
Postat av: Anni

Vad bra att du upptäcker nya saker hos dig själv. Det är ju ett stort steg både i tillfrisknande och i personlig utveckling. Och som du säger vanor kan man ju bryta. Det kan vara otroligt svårt, men det blir lättare eftersom. Jag minns inte exakt hur det var, men man säger väl att det tar 21? gånger att skapa en ny vana. Något att sträva efter kanske...?

Håller med dig om att det är dåligt av doktorn att inte ringa. Att ha mycket att göra är ingen ursäkt!

Kram

2011-10-17 @ 15:04:03 / URL: http://anniahven.blogg.se/
Postat av: Bullen

Skönt att förstå saker om sig själv! :) Jag tror att jag oftast hetsåt för att bedöva känslor faktiskt, helt enkelt för att jag inte kunde hantera min ensamhet och alla jobbiga känslor. Men det verkar ju inte som om det är ovanligt att man hetsäter för att bli av med tomheten heller...

2011-10-17 @ 18:35:17 / URL: http://vaniljbullen.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus