Dubbel konflikt

Det pågår ett litet krig inom mig (fast det känns som ett rejält krig!). Och det är lagad mat på ena sidan och frukostmat på andra sidan. För att klargöra så är lagad mat för mig allt från tacos, till korvtroganoff, till spaghetti m köttfärsås och svensk husman. Frukostmat i min värld är gröt, fil, flingor, ägg, smörgåsar (MED smör, annars ingen SMÖRgås!) och olika pålägg. Typ.

Jag har mycket, och då menar jag verkligen mycket, svårare att äta lagad mat än frukostmat. Om jag ser hur ångesten ser ut inför, under och efter en måltid. Hur är det för er?

   ELLER   ?

Och enligt alla matscheman ska man äta lagad mat på kvällen och inte bara till lunch. Detta ställer dock till en dubbel konflikt i min stackars störda hjärna. Och varför dådå? Jo, för att när jag växte upp åt vi i familjen aldrig, och då menar jag verkligen aaaaaaldrig, lagad mat på kvällen. Vi åt aldrig tillsammans heller för den delen. Nej, vi åt inte ens gemensam middag på helgkvällarna. DET ÄR SANT!

Detta gör att ångesten inför den lagade middagen på kvällen är jättestor. Inte bara för MATEN. Utan för att det känns lyxigt, onödigt, ingen i min familj äter det bla bla bla. JAAAAA, jag hör hur det själv låter;) bara som dåliga ursäkter. Men det här med lagad mat på kvällen är jag inte ens sugen på så usch det blir dubbelt jobbigt.

Åt ni lagad mat på kvällen under er uppväxt?

Btw är det jobbigt när man inte har samma mattider som sambon, familjen osv heller. Suck. Allt är visst jobbigt för en "stackars" ätstörd.


Kommentarer
Postat av: ellinor

Ja man har ju olika vanor från när man växte upp hur man åt. Men vi åt ALLTID lagad middag. Lagad lunch och lagad middag. Men lunch åt man ju på dagis, fritids och skola. Innan mamma dog och ät störningarna kom då. Men känner ändå igen det där med lagad mat och frukost mat. Har oftast under min sjukdom tyckt att det har varit enklare med frukostmat. Har under långa perioder aldrig ätit lagad mat. Utan typ frukostmat i stället. Har känts enklare att bre några mackor än att laga en måltid. Jag har ju aldrig hållit på och räknat kcal. Men samma kcal-mängd kan ju ge olika ångest. Om man äter 1 tallrik fil, musli, två mackor och banan lär väl det kanske innehålla samma kcal som en lagad måltid. Men jag har liksom du haft lättare för frukostmaten. Nu har jag kommit över det rätt ok. Men inte alltid till 100 %. Men visst i alla behandlingar ska man äta två lagade måltider per dag. Fast vet ju många friska människor som inte gör det. Vet många som äter fil och flingor till lunch tex. Men det skulle ju ingen äs-behandlingsenhet godkänna. Men jag inser att jag tycker det är gott med lagad mat. Kan vara micromat också. Under alla år som jag varit sjuk har jag knappt ätit lagad mat. Utan antingen då svultit eller levt på frukostmat och sötsaker. Så nu tycker jag det är så himla gott.Minns när jag började på capio i januari 2010.Hade ju levt på godis, sötsaker och mackor i två år.Och plötsligt hade jag inte sug efter choklad längre. Utan hade sug efter riktig mat.Jag åt inte godis på ett halvår efter jag hade slutat på capio.Och det var inte för att jag bantade utan för att jag hade förätit mig på godis. Ville ha riktig mat i stället. Var det min kropp ville ha. Nu äter jag godis igen.Men min kropp behövde nog ett halvår utan massa godis och riktig mat. För har varit samma med godis. Har känts lättare att äta en 200gr chokladkaka än en måltid. Och det är ju konstigt egentligen. Men en ätstörning är ju inte alltid så logisk.

2011-08-18 @ 19:21:40 / URL: http://ellinorss.blogg.se/
Postat av: Lena

jag åt aldrig frukost när jag växte upp ingen annan i familjen heller typ.. kvällsmaten var inte lagad.. så jag håller med dig.. det är inte enkelt med det där.. förstår konflikten...kram

2011-08-18 @ 19:28:37 / URL: http://tyrasmamma.bloggagratis.se
Postat av: Ida

Vi åt heller aldrig middag dvs lagad mat på kvällen under min uppväxt. Va jättejobbigt när jag va tvungen att lagad mat men ingen annan i familjen. Vi åt mest kräm, mackor, pannkakor, våfflor och sånt på kvällen.

Jag har alltid haft lättare för att äta fil o mysli o mackor än lagad mat. Så är det fortfarande. Även fast jag är sjuuukt sugen på kött och potatis, gratäng, fisk mm så känns det lättare med "frukostmat". Ibland är det lättare att fika är att äta mat. Att ta en kaka ist för mat. Låter heeeelt sjukt men så ligger det till. Fråga mig inte varför? Är ju nyttigare att äta mat än mackor o kakor... Men bara att kämpa på!

Kram

2011-08-18 @ 20:12:16 / URL: http://fightforlife.bloggsida.se
Postat av: Tingeling

Håller med alla ovanstående..

frukostmat är enklast. Har inte ätit middag och lagad mat på ca 11 år. Tyvärr händer det ju att man blir bortbjuden men det är med stor vånda som jag går dit och även om det är som sagt kanske tom mindre kalorier i lite fisk och potatis än i ett par smörgåsar med ost så känns det enklare i magen.

Men det har oxå med tiden att göra .. kan inte äta efter ett visst klocksslag för det känns som om maten ligger som en cementklump i magen. Så om lasagne skulle serveras till frulle skulle jag nog kunna klämma i mig det för gott är det som fan med lagad mat och jag längtar efter det.

Har just nu stekt pannkakor för att ha till frukost i morgon. Brukar aldrig äta till frukost på en vardag det men har fått för mig att testa. Saknar ju som sagt vanlig varm mat och då får man hitta sina egna knep.. Men det är långt kvar tills jag vräker i mig kött och bea kl 6 på morgonen ;-))



Som barn åt vi alltid lagad mat tillsamman på kvällen hemma hos mormor och morfar. Det var det första jag slutade med när jag flyttade hemifrån för ca 10 år sen. Haft ät tankar i 15 år men varit aktiv i ca 11... tiden går för fort..

kram..



2011-08-18 @ 21:05:31
Postat av: Kristin

Vi åt alltid lagad mat på kvällen. Däremot åt vi aldrig lagad mat till lunch (På helger, lov etc. I skolan var det ju lagad lunch förstås) Vi åt mackor om vi var hungriga, och aldrig tillsammans vad jag minns.

Har också som många med äs lättare för frukostmat nu. Men lagar oftast mat till middag. Blir en annan sorts mättnad av lagad mat tycker jag, man håller sig nöjd längre.

2011-08-18 @ 22:36:23
Postat av: Pranpriya

Samma här. Det jobbiga för mig är för att jag inte visste hur mycket jag skulle äta och jag hade inte den ''kontrollen'' över lagad mat, jag visste inte vad som innehöll i maten eftersom jag inte lagar mat. Sjukt, jag vet! När jag kom på behandling så skulle jag äta lagad mat, det känns jävligt jobbigt eftersom jag inte hade käkat det på väldigt länge. Lagad mat var det första jag slutade med.

Sen hemma så var det ingenting konstigt om man inte åt mat för köket var som en mataffär, man kunde glida in och hämta mat när man ville. Vi satt ALDRIG och åt tillsammans när det väl fanns lagad mat, aldrig. Det är jätte jobbigt att kunna sitta ner med små barn och äta tillsammans, det gick som sagt inte. Det var bara att hämta maten och äta vart man vill i lägenheten.



Där har du min historia haha :)

Ha det fint!



2011-08-18 @ 22:36:39 / URL: http://prammes.blogsport.com
Postat av: Linda

Håller absolut med, frukosten är den lättaste måltiden på hela dagen.

Jag är uppvuxen med familjemiddag på kvällarna men nu äter jag bara "middagsmat" på lunchen och typ "frukostmat" på kvällen. Det är alldeles för svårt att motivera sig eller ens ha ork att ställa sig och laga mat till sig själv på kvällen.

Kram

2011-08-18 @ 22:41:56 / URL: http://frokenlejon.blogg.se/
Postat av: Lisa

Jag förstår dig. Jag har haft svårt att äta både lagad mat till lunch och middag innan, ville att det skulle vara antingen eller. Vi i familjen har alltid ätit lagad mat på kvällen så när jag jobbade ville jag helst äta icke-lagad mat på dagen alternativt mackor med något matigt istället på kvällen. Ville veta innan hur jag skulle göra. Extremt krångligt :P



MEN vet inte riktigt vad det var jag var rädd för. För "frukostmat" innehåller ju eg nästan lika mycket kalorier som middagsmat, bara mindre näringsrikt. Inte så himla stor skillnad. Det är bättre att äta mer lagad mat än smörgåsar t.ex, det har jag alltid fått höra av pappa också, lite därför ja också började undvika för mkt mackor, gillade det så mkt o försökte dra ner på det, men han menade ju självklart bara till middag liksom, vilket är helt naturligt.

Iallafall.. när slutade jag va nojig gällande två gånger om dagen? - När jag bestäme mig på riktigt att jag måste ge det en RIKTIG chans att bli frisk med allt vad det innebar... o i mitt facit o huvud så visste jag då att alla andra nästan äter 2 gånger o att det är vad man tipsas om. Så jag började med det. Och det var inte ett dugg farligt, man vänjde sig efter bara några dagar. Och jag vet faktiskt inte varför jag vart rädd innan för jag ahr aldrig vad jag minns fått ångest av "riktig" mat utan bara godsaker, mackor etc.. men, det känns som mer liksom. Men iallafall. Jag vande mig fort. Och jag märkte också att det inte blev någon skillnad i spegeln av det. (har sedan länge slutat väga mig men vet på ett ungefär vad jag väger o det har inte varit någon större förändring heller)

Sedan jag började äta "mat" 2 gånger om dagen också så har suget efter godsaker minskat. tillsammans med större mellanmål än jag åt innan då också. det tillsammans gjorde kroppen stabilare, både känslomässigt/psykiskt o fysiskt. Orkar inte nämna alla fördelar nu... så det var verkligen märkbara förändringar. Under denna perioden jag börjae med det var jag också noga med att unna mig nåt gott varje dag, en glass eller några chokladbitar eller nått annat litet. För att visa kroppen att den FÅR det, så att den vänjer sig vid det på riktigt o inte bara tror att det är tillfälligt, så att den ska sluta ge ifrån sig så enorma sug. Efter ett tag avtog det där jagfårjagfår för att det är så skoj i början då man tillåter sig o det inte händer nåt mer än så om du förstår vad jag menar.. efter ett tag avtog den spänningen o jag åt bara godsaker när jag va sugen på det (men forfarande blir det som minst iaf en minichokladbit per dag) märkte även efter hand att när jag började unna mig gott mer eller mindre varje dag att kroppen fick in rätt signaler, den sa stopp när det räckte. "vill inte ha mer".. normala signaler som "normala" människor har med andra ord.

Så jag har bara en sak att säga till dig o det är: Våga! Börja vänj dig vid 2 "middagsmat" mål om dagen, våga ge din kropp den näringen, det är den värd. Det är en bra start på resten av resan mot en friskare liv.

Håller tummarna för dig!! <3

2011-08-18 @ 22:54:37 / URL: http://www.hatkarlek.wordpress.com
Postat av: k

Innan jag blev sjuk åt vi sällan lagad mat utan vad och en åt när och vad de ville. Minns att jag ofta åt fil och flingor eller liknande. Blev en stor omställning för hela familjen när jag plötsligt skulle äta lagad middag.. men som tur var ändrade alla i familjen sina matvanor och vi åt lagad mat ihop på kvällen. De äter en i dag lagad middag, även fast jag inte bor hemma längre. Det är bra för kroppen med lagad middag. Fil/mackor mm äter jag senare på kvällen som kvällsfika :)

2011-09-05 @ 18:50:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus