Tigrar och nyårslöften

Matubstitutens månad; det skulle man kunna kalla december i mitt fall. Har fuskat så det stått härliga till, vilket inte minst syns på vågen. Detta gör mig väldigt osäker i min motivation att bli frisk, vilket ju beror på att jag låtit äs ta allt större plats i min vardag. Min terapeut arbetar med denna ångest/äs-liknelse:

"Tänk dig att du har en tigerunge i ditt kök. Den skriker för att den är hungrig. Varje gång du matar tigern slutar den skrika för en stund. Men den börjar snart skrika igen. För varje gång du matar tigern växer den. Den skriker allt högre och högre för att få mat och det blir allt jobbigare. Stunderna den tystnar efter du gett den mat blir allt kortare. 

Om du däremot inte matar tigern så kommer den till en början att skrika högre och högre. Men i takt med att du inte matar den så förtvinar den allt mer, avtar i styrka och till slut dör den och kan inte längre skrika på dig."

Tycker det är en skitbra liknelse med hur ångest och äs fungerar. Äs älskar sig själv. Efter en period med matproblem skriker äs allt högre och vill att vi ska fortsätta, men hans skrik avtar bara korta stunder och han får växa inom oss och ta allt mer plats. Jag ska iaf jobba för att nyårsafton ska bli en bra dag (man får ta en dag i taget!).

Förresten, avger ni nyårslöften? Några speciella i så fall? 
Jag sitter och funderar på om jag ska göra det, brukar aldrig göra det annars. (Förutom det nyår jag lovade mig själv att fokusera på mig själv och mitt välmående och fick ätstörningar). Jag tror dock att nyårslöften kan vara riktigt bra och ge en hoppfull start på nya året. Bara man inte beskyller sig själv om man av någon anledning inte tycker sig uppfylla det man lovat sig. En sak är dock säker; jag ska fortsätta med min terapi!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Så du är också vaken tidigt. Tråkigt att din decembermånad har gått dåligt matmässigt. Antar att du har ätit för lite då och gått ned i vikt. Är svårt jädrigt svårt. Är svårt att börja om på ny kul igen när äs har tagit över igen. men det går och du får inte ge upp. Pappa frågade mig igår vad som fick mig sluta svälta. Jag svarade för min kropp klarar inte av svält lä'ngre efter 18 år av misshandel. Den pallar inte. Så dagar då jag tänkt nä nu ska jag äta lite och gå ned i vikt har det ändå inte funkat för kroppen säger ifrån totalt och jag måste äta. Men är ju så för mig att om kroppen är extra svag får jag mer panikångest. Och för lite mat gör ju kroppen svag och panikångesten kommer som ett brev på posten. Även om då panikångesten kommer ändå. Har insett att jag blir skitgrinig nu om jag inte får mat när jag ska. Sen finns absolut vikt och matdemoner kvar. De försvinner inte bara sådär efter 1

2010-12-31 @ 08:14:40
Postat av: ellinor

8 år. Men är ju en sak och leva ut dem eller inte. Och visst jag hetsäter i bland. Men inte ofta faktiskt. Har hänt jädrigt mycket på matfronten. Men finns så otroligt mycket mer att arbeta med. Har ju alltid tyckt att panikångest, yrsel, huvudvärk mm har varit värre än ätstörningen. Försök att äta bra idag. Det är nyårsafton. Försök njuta av maten. Mat är gott. man blir inte tjock av mat i normala mängder. Vet att det är lättare sagt än gjort. Men försök att inte kompensera nu genom att äta för lite under dagen för att spara dig till kvällen. Vet ju hur lätt det är att göra så. Så otroligt vanligt bland ätstörda. Sen nu när du äter för dåligt kan du lätt få brister och må ännu sämre. Tycker du ska köpa mivitotal. Ett jättebra kosttillskott som innehåller massa vitaminer och mineraler. har fårr bäst i test i 6 år för bästa kosttillskott. Jag tar en shot varje morgon. Men den får då inte vara i stället för mat. Men ett komplement. Går att köpa på apotek, mataffärer, och lifebutiker och andra kedjor. ett tips bara. Försök nu att ha en så bra dag och kväll som möjligt. Och släng vägen. Det gjorde jag för många år sen:) du är inte en siffra på vågen. Man mäter inte ett värde av en siffra. GOTT NYTT ÅR OCH STORA KRAMAR!!!! du kommer vända detta. dEt vet jag!!!

2010-12-31 @ 08:24:18 / URL: http://ellinorss.blogg.se/
Postat av: Linda

Det enda jag tänkte på när jag lästa var, stackars lilla tigerunge, vad har den gjort för fel för att förtjäna att svältas ihjäl. Förstår ju liknelsen men en söt liten tigerunge liknar inte mitt äsmonster alls.

Hoppas du får en fin nyår, kram

2010-12-31 @ 10:37:53 / URL: http://frokenlejon.blogg.se/
Postat av: Lena

Tycker att denna liknelsen är skitbra, hört den innan oxå av terapeuten... Det passar verkligen in på ångest/äs...

God fortsättning på nya året.. Kram

2011-01-01 @ 10:22:48 / URL: http://tyrasmamma.bloggagratis.se
Postat av: Mimmi

Sv: Åh tack för alla tips. Tror jag ska skriva ut som faktiskt när jag har tillgång till en skrivare. Kloka du.



Den där tigerunge liknelsen var faktiskt fyndig. Kan mycket väl tänka mig att det är så.

2011-01-03 @ 10:32:36 / URL: http://ljusochsilver.blogg.se/
Postat av: My

Hoppas du mår ok att din nyår blev bra. Nya tag nu då...eller ?? Kram!

2011-01-03 @ 22:13:27 / URL: http://tankarimy.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus